Geschiedenis van Bibliotheek Heiloo
Lang voordat er een Openbare Bibliotheek was in Heiloo, kon men er al boeken lenen.
Naast het Witte Kerkje, op de plek waar nu een café-restaurant is gevestigd, stond ‘De Oude Herberg'. Dit was een pleisterplaats voor de vrachtrijders van en naar Alkmaar. Via een gevaarlijke buitentrap kwam je op de bovenverdieping van de herberg. Twee keer per jaar werd daar een grote boekenkist afgeleverd door de Gemeentelijke Bibliotheek van Alkmaar. Eéns per week kwam de directeur van die bibliotheek met een assistente om de uitleen te verzorgen. De boeken lagen uitgestald op de diepe vensterbanken van de grote hoekkamer die uitkeek op de Kennemerstraatweg en het Gemeentehuis. Mevrouw Israels ging trouw elke woensdagmiddag met haar kinderen naar de uitleenpost. Op zeker moment raadde de Alkmaarse bibliothecaris haar aan om zelf stappen te gaan ondernemen om in Heiloo een openbare bibliotheek van de grond te krijgen. Geen sinecure: zij woonde nog maar kort in Heiloo en kende niet veel mensen. Via de dominee werd een bestuur samengesteld uit alle maatschappelijke lagen van de bevolking. De vergadering "tot oprichting van een openbare bibliotheek in Heiloo" werd druk bezocht. Na veel vijven en zessen kwamen de dominee en mevrouw Israels op het gemeentehuis om subsidie aan te vragen voor de nieuwe bibliotheek. Tot hun schrik vernamen zij daar, dat er al een andere groepering subsidie had aangevraagd én gekregen voor de oprichting van een bibliotheek in Heiloo…
Carla van de Bibliotheek-Israels.
1962 Oprichting Stichting Openbare Bibliotheek Heiloo. Lokatie: Kennemerstraatweg
1973 Door bezuinigingen is Bibliotheek Heiloo genoodzaakt de contributietarieven te verhogen met 33%: van fl 6,- naar fl 8,-.
1973 Filiaal in een noodgebouw aan de Ewisweg wordt in gebruik genomen.
1974 Dit jaar doet de grammofoonplaat zijn intrede in de Bibliotheek: een fonotheekafdeling is een feit.
1978 Het nieuwe gebouw aan het Malevoort is een feit. Het heeft een markant karakter en trekt zeer veel bibliotheekdelegaties uit den lande. De ingebruikname van dit gebouw betekent het einde van de locatie aan de Ewisweg. De locatie aan de Kennemerstraatweg wordt een dependance.
1988 Sluiting vestiging aan de Kennemerstraatweg. De plek waar het allemaal begon...
1995 Burgemeester N. Schoof neemt de openbare internetaansluiting in Bibliotheek Heiloo in gebruik. Hiermee is Bibliotheek Heiloo één van de eersten in de regio. Ook met de internetcursussen, die kort daarop worden gegeven, speelt Bibliotheek Heiloo snel in op de ontwikkelingen. Reeds meer dan 2.000 mensen hebben aan deze introductiecursussen deelgenomen.
1995 Eerste Uitmarkt Heiloo rond de bibliotheek aan het Malevoort en winkelcentrum Het Hoekstuk. Na enkele jaren uitgegroeid tot de officiële opening van het culturele, educatieve en sportieve seizoen in Heiloo. In de eerste jaren georganiseerd samen met Stichting Ouderenwerk Heiloo. Vanaf 1997 uitsluitend door Bibliotheek Heiloo.
1996 Opening van de uitleenpost in de nieuwe wijk Ypestein. Deze uitleenpost is nu verhuisd naar de Meander en de Paulusschool, speciaal voor de kinderen van de basisscholen.
1998 Bibliotheek Heiloo heeft al sinds jaar en dag een gespecialiseerde muziekbibliothecaris. Hierdoor was het o.a. mogelijk om vanaf 1998 een uit zes dagdelen bestaande cursus 'Luisteren naar klassieke muziek' te geven (in eigen beheer). Deze cursus trekt de laatste jaren 40à 50 deelnemers.
2000 Gemeente Heiloo en Bibliotheek Heiloo zijn beide van mening dat er een nieuw gebouw voor de bibliotheek moet komen. Met faciliteiten van deze tijd en meer centraal gelegen. Er passeren zeer veel mogelijkheden de revue. De meest serieuze is een uitbreiding van het nevengebouw van het gemeentehuis. Het werd uiteindelijk - vrij verrassend - een plek aan de Westerweg, bij het Stationscentrum.
2001 De naam voor het gebouw waar de nieuwe bibliotheek, de Rabobank en een groot aantal appartementen in worden gehuisvest wordt bedacht door een medewerker van de bibliotheek. Het gebouw staat nu bekend als 'De Egelantier'.
2002 Aanvang van de bouw van de nieuwe bibliotheek.
2003 15 december 2003 opent de nieuwe Bibliotheek Heiloo haar deuren voor het publiek.
2004 De verhuizing van de bibliotheek naar het centrum van Heiloo had een grote ledenaanwas tot gevolg. Op 15 september 2004 (9 maanden na de opening) reikt wethouder R. Bos een kado-abonnement uit aan het duizendste nieuwe lid na de verhuizing van de bibliotheek.